10.08.2022

Når var du sist skikkelig gira på å lære noe nytt eller bli enda bedre på noe? Var det når du var på Tik Tok og så en dans – om igjen og igjen, mens du vrikka på stive bein på kjøkkenet? Eller var det kanskje når du smakte noe veldig godt, som visstnok er enkelt å lage selv? Eller kanskje du hørte noe nytt og spennende på et tema du interesserer deg for?

Hva skjer med deg når du har klare forventninger, men blir overrasket og fasinert av noe du aldri før har sett, som du ikke helt forstår?

Du lurer, søker opp, tenker og forsøker å finne svar og sammenhenger. Du blir oppmerksom og årvåken. Tid og rom, bekymringer og andre gjøremål forsvinner. Du vil ha svar på spørsmålene som dukker opp i hodet ditt. Nå.

Disse spørsmålene du stiller deg selv er nysgjerrighet. Nysgjerrigheten skrur deg på og motiverer deg til å finne svar. Når du finner svaret du leter etter, eller mestrer noe nytt, kommer mestringsfølelsen.

Men – det er ikke alltid så lett. Noen ganger blir man satt skikkelig på prøve. Den nye informasjonen krasjer fullstendig med din oppfattelse av virkeligheten. Kaoset gjør deg urolig – «det kan umulig stemme!». Behovet for å fylle kunnskapshullet vokser.

Du retter deg opp, retter på brillene og tenker gjennom det du nettopp har hørt, sett eller lest. Du finner frem relevante minner fra hukommelsen, du bruker erfaringen din, historier du har hørt og prøver så godt du kan. Når du omsider finner svaret ditt og kaoset løser seg opp, er du blitt klokere.

Du har lært. Med et smil rundt munnen.

Nysgjerrighet er et sterkt virkemiddel for læring, og det er mange måter å pirre nysgjerrigheten på. Spørsmål, utfordringer eller oppdrag som trigger motivasjon, engasjement og læring. Med slike virkemidler lever Mediafarm opp til slagordet vårt: «Vi gjør læring til en opplevelse!»