
Noen ganger fungerer læring sømløst. Vi klikker oss videre, blar om, trykker play og lytter intenst – plutselig har vi tilegnet oss ny kunnskap uten engang å anstrenge oss. Det føles nesten som magi! Men hva er det egentlig som skaper denne opplevelsen?
For oss som jobber med læringsdesign, handler det ikke om trylleformler, men om en bevisst metode. MAKVISE er en enkel huskeregel som hjelper oss å designe effektive læringsopplevelser.
Motivasjon
Ingen læring uten motivasjon! Vi må finne måter å engasjere den lærende på, både gjennom indre og ytre motivasjon. Noen drives av nysgjerrighet, mens andre motiveres av ytre belønninger som poengbaserte læringsspill. Eksempler på dette er Sjøvett– eller Pandemispillet, som gjør læring lekende lett!
Aktivisering
Læring er en aktiv prosess. For de aller fleste holder det ikke å bare lese eller lytte – man må delta! Oppgaver, refleksjoner og interaktive elementer forsterker læringsutbyttet. Selv med lavt budsjett, og relativt enkle digitale kurs og e-læring, har vi som mål å inkludere noe form for interaktivitet som drar den lærende med seg i prosessen.
Konkretisering
Vi husker best når vi kan knytte læring til virkelige eksempler. En kompleks teori blir mye lettere å forstå når den illustreres med praktiske situasjoner. For eksempel, i stedet for å forklare hvordan en skal håndtere en potensiell krisesituasjon kan vi bruke en interaktiv simulering som lar den lærende navigere gjennom et virtuelt arbeidsmiljø, identifisere potensielle farer og ta beslutninger basert på reelle scenarier. Dette gjør teorien mer håndgripelig og relevant for den lærendes hverdag.
Variasjon
Vi lærer alle forskjellig, og i bedrifter med mange ansatte vil det være vanskelig å finne ett virkemiddel som fungerer for alle. Ved å kombinere bruk av tekst, video, animasjon og interaktivitet skaper en mer engasjerende opplevelse enn ren tekst alene – og vi treffer bredere.
Individualisering
Men selv om vi gjerne skal treffe bredt i en organisasjon, så er det viktig at den enkelte lærende får en opplevelse av at budskapet er relevant! At innholdet angår deres arbeidshverdag og deres framtid. Ulike løsninger for såkalt adaptiv læring har banket på døra en stund: Læringsløsninger som tilpasser seg helt og fullt den enkeltes bakgrunn og preferanser. Takket være KI er vi virkelig på vei mot løsninger som kan levere helt individuelle læringsløp. På godt og vondt, vil vi legge til. Læring kan jo også by på fantastiske fellesopplevelser.
Samarbeid
Å gå på kino, ta en berg- og dalbane eller spise en 12 retters middag kan være fint å gjøre alene inni mellom, men delte opplevelser skaper tilhørighet og styrker felleskap. Å diskutere med kolleger, løse oppgaver sammen, se, høre og reagere på det samme bidrar til kunnskapsoverføring, utenfor-boksen-tenkning og problemløsing på et helt annet nivå. Vi lever i et hyperdigitalisert samfunn. Alt skal effektiviseres. Derfor tror vi på å samle folk, spille brettspill og bruk av læringsduker bør være en del av et sterkt læringsløp.
Evaluering
Skal læringen bli enda bedre neste gang, må vi ta en fot i bakken og se på hva som fungerte og hva som kan forbedres. Å finne gode måter å måle læringseffekten på, er ofte utfordrende for oss. Informasjonen vi trenger, skjuler seg ofte i kulturen og praksisen til bedriften eller organisasjon vi har hjulpet. Har de endret holdninger og adferd etter læringsprogrammet, eller sklir de sakte tilbake til gamle vaner?
Hvordan bruke MAKVISE i praksis?
Enten du designer et læringsprogram eller planlegger en opplæring og kompetanseutvikling på arbeidsplassen, kan MAKVISE hjelpe deg med å skape engasjerende og mer effektiv læring.
Vil du lære mer om hvordan du kan bruke metoden i din organisasjon? Send en mail til post@mediafarm eller kom innom for en prat om hvordan vi kan skape engasjerende og målrettede læringsopplevelser!